Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A

Maatschappelijk verantwoord beleggen

Bpf Koopvaardij vindt dat het fonds verantwoordelijk is voor de maatschappelijke effecten van zijn beleggingsbeleid. Ook zijn we ervan overtuigd dat ESG factoren op de lange termijn de risico-rendementsverhouding van de beleggingen beïnvloeden. Bpf Koopvaardij houdt bij het vaststellen van het beleggingsbeleid daarom rekening met deze factoren.

Vanuit deze visie is het fonds ondertekenaar van de Principles for Responsible Investment. Het verantwoord beleggingsbeleid van Bpf Koopvaardij is op deze principes gebaseerd.

Hoe duurzaam zijn onze beleggingen?

Een deel van de bedrijven waarin we willen investeren zijn wettelijk verplicht informatie aan te leveren over duurzaamheid. Dit helpt onze beleggers te bepalen of een bedrijf voldoet aan de eisen die wij stellen. Bpf Koopvaardij is op haar beurt gebonden aan nationale en internationale duurzaamheidsregels en wetgeving, zoals aan de SFDR. Dit staat voor de Sustainable Finance Disclosure Regulation en is Europese wetgeving over de publicatie van duurzaamheidsinformatie. Op grond hiervan verstrekt Bpf Koopvaardij informatie aan haar deelnemers over duurzaamheid.

 

Duurzaamheidsinformatie 

Precontractuele productinformatie over ecologische en sociale kenmerken

De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) schrijft voor dat financiële marktdeelnemers, zoals Bpf Koopvaardij, transparant moeten zijn over het promoten van ecologische of sociale kenmerken. De pensioenregeling van Bpf Koopvaardij is geclassificeerd als artikel 8 (SFDR) product. Daarom dienen we via een voorgeschreven template te beschrijven of in het kader van het financiële product duurzame beleggingen zullen worden verricht en hoe het financiële product ecologische of sociale kenmerken promoot zonder dat het duurzaam beleggen als doel heeft.

U leest hier meer over in de precontractuele productinformatie.

Deze informatie wordt regelmatig geactualiseerd:

SFDR - Precontractuele informatie over ecologische en sociale kenmerken (pdf) 

 

Duurzaamheidsgerelateerde toelichting

De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) schrijft onder andere voor dat financiële marktdeelnemers, zoals Bpf Koopvaardij, voor hun financiële producten transparant moeten zijn over het promoten van ecologische of sociale kenmerken en over hun eventuele doelstellingen op het vlak van duurzame beleggingen.

De pensioenregeling van Bpf Koopvaardij is geclassificeerd als artikel 8 (SFDR) product. Daarom dienen we informatie over de kenmerken en eventuele duurzame beleggingsdoelstellingen te publiceren. Hieronder valt bijvoorbeeld ook informatie over hoe wij deze ecologische of sociale kenmerken meten.

U leest hier meer over in de duurzaamheidsgerelateerde toelichting.

Deze informatie wordt regelmatig geactualiseerd:

SFDR - Duurzaamheidsinformatie website (pdf)

 

Informatie over de integratie van duurzaamheidsrisico's

De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) schrijft voor dat financiële marktdeelnemers, zoals Bpf Koopvaardij, transparant moeten zijn over hun gedragslijnen inzake de integratie van duurzaamheidsrisico's in hun beleggingsprocedures. U leest hier meer over:

  • deze gedragslijnen
  • de wijze waarop duurzaamheidrisico’s in beleggingsbeslissingen zijn geïntegreerd
  • de resultaten van de waarschijnlijke effecten van duurzaamheidsrisico's op het rendement

Deze informatie wordt regelmatig geactualiseerd:

SFDR - Integratie van duurzaamheidsrisico’s (pdf)

 

Verklaring over ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren (VOE)

De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) schrijft voor dat financiële marktdeelnemers, zoals pensioenfondsen, transparant moeten zijn over ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren als zij deze in aanmerking nemen.

In een verklaring laten we daarom zien hoe wij rekening houden met de belangrijkste ongunstige effecten van de beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren. Daarbij wordt er aangegeven hoe deze ongunstige effecten beperkt worden en welke instrumenten hiervoor worden ingezet. In de SFDR is een aantal onderwerpen aangemerkt als belangrijkste negatieve effecten op duurzaamheidsfactoren in de vorm van verplichte Principle Adverse (PAI) indicatoren over duurzaamheidsonderwerpen voor bedrijven, overheden en vastgoedactiva.

In 2023 zijn er voor het eerst scores gerapporteerd over de gemeten belangrijkste ongunstige effecten over het voorgaande jaar. In 2024 wordt er voor een tweede keer gerapporteerd. Hierdoor is het mogelijk een historische vergelijking te maken over 2 jaar, en wordt er voor het eerst uitgelegd waarom de score van een indicator is afgenomen, gelijk is gebleven of is toegenomen.

U leest de scores in de verklaring over ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren.

Deze verklaring wordt in juni van ieder jaar geactualiseerd met de gemeten belangrijkste ongunstige effecten:

Verklaring Ongunstige Effecten (pdf)

Meer weten?